Energiahatékony épületszerkezetek gyártását szolgáló kapacitás- és termékfejlesztés

Projekt azonosító: GINOP_PLUSZ-1.3.1-21-2022-00065

Támogatás összege: 553.726.238 Ft

Kedvezményezett: Continest Technologies Zrt.

A projekt megvalósításának helyszíne:

Continest Factory, 8000 Székesfehérvár, Bárándi utca 13.

Támogató: Pénzügyminisztérium

A Continest Technologies Zrt. 2022. február 17-én adta be pályázati anyagát a GINOP Plusz-1.3.1-21 referencia számon megjelent – „Zöld Nemzeti Bajnokok” – A zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztésének támogatása – pályázati felhívásra.

A támogató döntés időpontja: 2022. 03. 26.

A projekt összköltsége: 1.107.452.477 Ft + Áfa;

A támogatás összege: 553.726.238 Ft

A projekt támogatás mértéke: 50%

A támogatói okirat hatályba lépése: 2022. 05. 19.

A fejlesztési koncepció és a projekt célja

A száz százalékban magyar tulajdonú Continest Technologies Zrt. 2017 óta fejleszt és gyárt összecsukható konténereket, amelyek 2021 február óta már új székesfehérvári üzemükben készülnek és a világ számos pontjára exportálják őket. A támogatásnak köszönhetően 2022-ben jelentős kapacitásfejlesztés indul el az energiahatékony épületszerkezetek, ideiglenes infrastruktúra egységek gyártásában, ezáltal is erősítve termékeink és cégünk fenntarthatósági törekvéseit.

A Continest innovatív megoldásokkal egy olyan moduláris, összecsukható konténert fejlesztett ki, amely könnyű szállíthatóságával és sokoldalúságával nagy segítséget, illetve fenntarthatósági szempontból is jó alternatívát nyújthat különböző rendezvények lebonyolításához, de szükség esetén akár az egészségügy, a védelmiipar és a hadiipar területén is bevethető. A cég termékei megjelenésük óta már számos területen és országban bizonyítottak.

A Continest termékei világviszonylatban is egyedinek számítanak, ugyanis unikális kialakításuknak köszönhetően az összecsukható konténerek néhány perc alatt felállíthatók – ezért a hagyományos merevvázas megoldásokhoz képest jóval több konténer szállítható egyszerre. Így a szállításból adódó károsanyag-kibocsátás, valamint a logisztikai költség akár 80 százalékkal is csökkenhet, szállításnál egy hagyományos üres konténer helyére öt összecsukható is elfér. Környezetbarát termékeink jelentős mértékben támogatják a szén-dioxid kibocsátás csökkentést és a magyar fenntartható fejlődési célokat. A modularitásnak, skálázhatóságnak és bővíthetőségnek köszönhetően a kialakított mobil egységeket mindig az adott esetben szükséges kapacitáshoz lehet igazítani.

Projektünk célja, hogy jelentős kapacitás- és hatékonyságbővítést érjünk el az ipar 4.0 szemléletű fejlesztési tervünk megvalósításával, a konténeralapú mobil épületek és épületszerkezetek gyártásában.

Fejlesztésünk hatására jelentősen nő a termelési kapacitásunk és hatékonyságunk, valamint a tevékenységünk költséghatékonysága, így jelentősen csökken a felhasznált energia mennyisége és a kibocsátott környezetkárosító anyagok mennyisége.

A fejlesztés lényege, energiahatékony és környezettudatos, konténeralapú épületszerkezetek gyártását szolgáló kapacitásfejlesztés, valamint e-bike töltő-, hibrid- és folyosókonténer, mint új termékek kifejlesztése a Continest Technologies Zrt-nél.

A beruházás legfontosabb elemei:

  • Gyártótechnológiánk kapacitásának nagyléptékű fejlesztése keretében, robot hegesztőt, robot hajlítót, CNC panelvágót, festőkamrát, szemcseszórót, kompresszort, lemezollót, sarok-kicsípőt, csúcseszterga-gépet, állványrendszert, targoncákat és darukat is beszerzünk.
  • IT fejlesztés keretében mérnöki- és irodai laptopokat, tableteket, valamint integrált vállalatirányítási rendszert szerzünk be.
  • Kísérleti fejlesztés: A projektünk keretében fejlesztendő termékek olyan környezettudatos látásmód alapján kerültek meghatározásra, amelyek a zöld technológiai megoldással fejlesztett alapkonténereink energiahatékonyságát és zöld épületszerkezeti kialakítását tudják javítani. A fejlesztési koncepció által meghatározott termékek: hibrid energia generátor rendszer; e-mobilitást szolgáló töltőállomás; összecsukható folyosókonténer;
  • Gyártástechnológiához kapcsolódó építési tevékenyég. Az újonnan beszerzett nagy kapacitású termelőeszközök fogadására jelenleg csak korlátozottan alkalmas a gyártócsarnokunk szükséges a speciális közműkapacitások kiépítése, illetve bővítése.

Ezen fejlesztési elképzeléseink révén képesek leszünk javítani azon környezeti kihívásokon, amelyek jelenleg még korlátjai a környezettudatos mobilitásnak és a mobilitásra épülő rendszerek kialakításának és az energiaellátásának. Mindezen fejlesztésnek a vázát azon összecsukható környezetbarát konténereink adják, amelyen keresztül a fenntartható energiahatékonyság a mobilitás területén is sikeresen és gazdaságosan alkalmazható.

A közel 1,5 év alatt megvalósuló projekt során megvalósuló jelentős kapacitásfejlesztéssel az épületszerkezeti szempontból az összecsukható konténeralapra fejlesztendő kiegészítő konténermegoldásaink képesek kiváltani azon mobil megoldások esetén használt kiegészítő elemek környezetterhelését, amelyek a mobil konténer rendszerek esetében szükségszerűen alkalmazott épületszerkezeti elemek. Mindezen épületszerkezeti fejlesztés lehetőséget biztosít olyan nagy volumenű és komplex mobil konténeralapú megoldás környezettudatos kialakításához (pl. mobil kórházak, iskolák, munkásszállások, irodák, konyhák stb.), ahol eddig csak részben volt alkalmazható a teljesen zöld szerkezeti kialakítás.